Novinky ze společnosti

Aby hrdza nemala šancu

Ak majú garážové vráta, plechové brány alebo plotové stĺpiky trvácny náter, prežijú dlho bez toho, aby prehrdzaveli. Ak však obnovu náteru odložíte až do času, keď hrdza presvitá cez farbu na povrch, čaká vás aplikácia kompletnej ochrany. Ako na to?

Preč s hrdzou

Čo vyzerá jednoducho na plechovej výplni brány, to môže byť oveľa náročnejšie pri stĺpikoch či drôtených výpletoch. Pravdou však je, že čím viac hrdze sa vám podarí mechanicky odstrániť, tým bližšie sa s náterom dostanete k zdravému kovu. Najlepším pomocníkom je oceľová kefa. 

Chemický odhrdzovač kefovanie nenahradí. Je iba záverečným oplachom, ktorého úlohou je premeniť zvyšky aktívnej hrdze na neškodnú hmotu. Tam, kde sa chcete správať mimoriadne ekologicky, môžete použiť aj roztok potravinárskej kyseliny citrónovej alebo jedlý ocot. A na záver dôkladne odmastite povrchom technickým benzínom alebo jarovou vodou. 

Ochrana, bez ktorej to nejde

Krycí náter nie je iba estetickou záležitosťou. Zvolíte si odtieň a razom má brána, cirkulár, miešačka alebo oceľová konštrukcia nový vzhľad. Lesklé nátery sú trvácnejšie ako matné a matné zas dokážu zakryť nerovnosti povrchu pri obnove a vytvoriť krajší vzhľad. 

Vyberte si niektorý z odtieňov farby Univerzál S2013, Celox C2001 alebo Axapur U2074 a naneste ich valčekom alebo štetcom na pripravený podklad. Ak náter nanesiete dvakrát, môžete si byť istí desaťročným cyklom obnovy bez toho, aby ste sa opäť museli vracať k odhrdzovaniu, sanácii a základnému náteru.

Výber je naozaj veľký

Určite si kladiete otázku, ktorá voľba je správna? Možností je veľa, preto je dôležité vybrať si ten správny náter. Najobľúbenejším náterom medzi zákazníkmi je syntetický náter v kombinácii S2000 a SU2013. Základný náter poskytuje vysokú antikoróznu ochranu a rýchle zasychanie. Taktiež je vhodný po 24-hodinovom vyzretí ako základ pod epoxidové náterové hmoty. Vrchný náter schne podstatne dlhšie, avšak vytvára veľmi hladký a jednoliaty povrch s výbornou odolnosťou voči poveternosti a UV. 

Pre tých, ktorí potrebujú náter s veľmi rýchlym schnutím, je ideálnou voľbou Nitrocelulózový náter v kombinácii C2000 a C2001. Dá sa ľahko brúsiť aj leštiť. Základný náter môžeme aplikovať aj na nový pozink. Vrchný náter je vysoko leštiteľný a vhodný na náter výrobkov a plôch, ktoré prichádzajú do nepriameho styku s krmivami a pitnou vodou. Jeho slabinou je nízka svetlo-stálosť odtieňov. Preto nie je najlepšou voľbou pre použitie v exteriéri. 

Tam, kde sa kladie veľký dôraz na odolnosť, je jasnou voľbou Polyuretánový náter v kombinácii U2008 a U2074. Takýto náter je vhodný aj na ľahké kovy či pozinkovanú oceľ. Základný náter sa vyznačuje najvyššou antikoróznou ochranou, rýchlym zasychaním a výbornou odolnosťou.

Novinky

Colorlak oslavuje 95.narodeniny

Colorlak oslavuje svoje 95. Narodeniny a my by sme Vám radi priblížili zaujímavosti z našej firmy, ktoré sa za toto obdobie udiali. Všetky míľniky z histórie Colorlaku nájdete v tomto albume. Číst více