Novinky ze společnosti

Aby sa drevo dožilo vysokého veku

Povrchová úprava zaručí drevu nielen krásu, ale aj dlhovekosť. S neveľkou investíciou môže aj smrek dosiahnuť vzhľad luxusných drevín a nezlomnú trvácnosť exotiky. Najlepšou ochranou takéhoto dreva je napúšťacia lazúra. 

Príjemnejšie na dotyk

Niektoré drevené plochy prichádzajú do kontaktu s rukami i oblečením. Nájdu sa aj také, pri ktorých už od začiatku počítate s umývaním a čistením. Bez ohľadu na to, či ide o lavičky, stolíky, steny prestrešených altánkov a pavilónov, pre všetkých máme pripravenú Olejovú lazúru O1020

V jedinej vrstve vytvára ušľachtilý povrch, ktorý nepraská. Kedykoľvek si sadnete na takto ošetrenú lavičku, nič vám nesiaha na úroveň komfortu. Hlavnou výhodou tejto olejovej lazúry je až 70-percentný podiel oleja z rastliny svetlica farbiarska. Má vysokú schopnosť penetrovať sa do dreva i za studena. V exteriéri stačí iba jeden náter, čo je veľká výhoda lazúry od Colorlaku.

 

Trvácnosť overená storočiami

Pigment napúšťacej lazúry je ako moridlo. Zvýrazní kresbu, nátonuje drevo a tým jeho práca končí. Inak je to s vysychavými olejmi, živicami a voskami, ktorých úlohou je chrániť pred vodou.

Pri napúšťacej lazúre Lusonol S1023 od Colorlaku môžete počítať s tým, že minimálne tretinu tvorí akostný ľanový olej, ktorý sa pomocou rozpúšťadiel dostane hlboko do dreva. Používali ho remeselníci v časoch našich dedov, používame ho i my. Nezľavili sme z trvácnosti ochrany dreva, ktorá sa osvedčila v priebehu storočí.

Príprava je nenáročná

Staré drevo stačí len poometať od pavučín, alebo prebehnúť kefou. Bez ohľadu na to, či bolo niekedy ošetrené napúšťacou lazúrou. Náter sa vsiakne do masívu a po vyschnutí začne účinkovať.

Pri novom dreve si preverte, či nebolo hobľované. Ak áno, budete ho musieť prebrúsiť papierom zrnitosti P80, aby ste opäť otvorili vlákna a póry dreva. Brúsny papier vytvorí na povrchu akýsi prírodný semiš, cez ktorý vnikne napúšťacia lazúra dnu.

Brúsenie bude žiadať i surové drevo z píly s nerovnomerným povrchom, na ktorom vidno stopy zubov píly. Tieto miesta by sa pri napúšťaní vyfarbili tmavším odtieňom. Brúsenie tomu zabráni.

Lepší štetec ako valček

Hoci sa napúšťacia lazúra vpije do dreva, žiada rovnomerné nanášanie. S tým vám pomôžu lazúrovacie štetce. Sú síce o niečo drahšie ako obyčajné, ale aj bez skúseností spravia pod vašimi rukami dokonalú prácu. Budete prekvapení ľahkosťou pohybu a dokonalým vysledkom. Nezabudnite ani na bavlnenú handričku, ktorou po desiatich minútach zotriete miesta, kde sa lazúra nevpila.

A na záver ešte jedno upozornenie. Bezfarebné varianty lazúr a olejov patria do interiéru.

Novinky

Colorlak oslavuje 95.narodeniny

Colorlak oslavuje svoje 95. Narodeniny a my by sme Vám radi priblížili zaujímavosti z našej firmy, ktoré sa za toto obdobie udiali. Všetky míľniky z histórie Colorlaku nájdete v tomto albume. Číst více