Novinky ze společnosti

Čo platí na drevené konštrukcie vo vašom dvore?

Na jar sa zdajú byť terasy, vyvýšené záhony, lavičky a pergoly unavenejšie ako v iných ročných obdobiach. Podpísali sa na nich jesenné dažde, ale aj vlhké zimy. Poradíme vám pri ich jarnej údržbe.

Zastavte predčasné starnutie dreva

Keď je v neustálom tieni, stáva sa, že i ošetrené drevo predčasne starne. Môže za to neustála vlhkosť, v ktorej prekvitá drobný život. Nezabudnite preto vždy po zimnom období drevené časti v záhrade ošetriť biocídnou ochranou. Tá vytvorí chemický štít, ktorý na celú sezónu udrží drevo pred zvýšeným náporom.

Hurá na terasu

Drevené terasy zo smrekového masívu sú cenovo dostupné, ľahko sa opravujú a ak príde na ich údržbu, vďaka moderným receptúram patrí k tej najlacnejšej. Surovému drevu, ktoré vyniká v patine a odieraní pod nohami, svedčí ošetrenie zahriatou fermežou. Fermež je upravený ľanový olej, ktorý slúži na napúšťanie dreva. 

Trvácnejšou a robustnejšou ochranou je Lusonol, ktorý si môžete vybrať v tucte odtieňov, aby ste ho na vyčistenú terasu naniesli s rovnakou jednoduchosťou ako fermež. Avšak s noblesou pigmentu a dlhšej životnosti. Vyvarujte sa bezfarebnému variantu, ktorý patrí do interiéru. Neobsahuje totiž pigmenty, ktoré slúžia ako UV faktor pri opaľovacích krémoch. 

Ak ste si dali na výbere reziva skutočne záležať, určite vás zaujme aj Terasoil. Má dokonalejšiu receptúru pre povrchy s nižšou nasiakavosťou. Vytvára ochranný štít s mimoriadne dekoratívnym povrchom.

Záhradný nábytok bude opäť pekný

Možno bol cez zimu v záhradnom domčeku, možno pod pergolou prečkal na terase celé zimné mesiace. Dotiahnite skrutky, vyvetrajte ho a obnovu máte na dosah ruky. Prvým pomocníkom je odšeďovač dreva Colorlak P8001, ktorý priamo pred vašimi očami zmyje patinu predošlých rokov. Zašednuté drevo okamžite rozjasní. Odšeďovač sa odporúča nanášať na vlhký podklad štetcom, kefou alebo handrou. Je vhodný na všetky druhy domácich a exotických drevín.

Aby farba zostala rovnako pekná aj po vyschnutí, musíte ho poriadne pooplachovať vodou. Urobte to však na chodníku alebo tráve, aby ste nezmenili vzhľad vašej drevenej terasy. Oživený a dôkladne presušený záhradný nábytok ošetrite Teakovým olejom O1011. Naneste ho štetcom, preleštite handričkou a nábytok sa pred vami objaví vo svojej plnej kráse. Až do budúcej sezóny bude vyzerať ako v deň zakúpenia.

Olejovanie zušľachtuje drevo

Olejové nátery sa prispôsobia pnutiu dreva a ich hladký povrch zabráni tomu, aby sa vám na povrchu obsedených dosiek zatrhávalo oblečenie. Profi olejová lazúra O1020 preniká hlboko do materiálu a ani sebamenšie poškodenie povrchu vám na čele nevytvorí vrásky, pretože bude stále účinne chrániť drevo pred vodou.

Nanášajte ju štetcom alebo rúnom, no vždy majte na pamäti, že s každým novým ošetrením sa odtieň dreva troška stmaví, hoci by ste vždy použili ten istý. Neurobíte chybu, ak vyberiete o stupienok svetlejší ako ten, čo ste použili naposledy.

Novinky

Colorlak oslavuje 95.narodeniny

Colorlak oslavuje svoje 95. Narodeniny a my by sme Vám radi priblížili zaujímavosti z našej firmy, ktoré sa za toto obdobie udiali. Všetky míľniky z histórie Colorlaku nájdete v tomto albume. Číst více